linguistic inquiries

GLAAD

Posted on: юни 28, 2009

GLAAD са известни предимно с наградите GLAAD (медийни награди GLAAD) – в някои отношения подобни на Оскар наградите, но за гей-общността. Като всички подобни награди те се връчват ежегодно и с церемония, отразяваща ефектно подобен вид събитие, но както и значението на всичко, което се прави като филми, тв-продукции, борба за ЛГБТ права и прочее за нас като общност.

 В действителност основната мисия на оргатизацията е да следи отразяването на ЛГБТ въпросите, хората и общността в медиите, чрез проследяване на образите, думите, новините и т.н.

 

Официален сайт: http://www.glaad.org

Страница в уикипедия на английски: http://en.wikipedia.org/wiki/GLAAD

Страница в уикипедия на руски: Альянс геев и лесбиянок против диффамации

 

Какво означава GLAAD?

GLAAD е съкращение от Gay and lesbian alliance against defamation, в превод – Гей и лесбийки срещу клеветата

 

 По-нататък следват преводи от сайта на GLAAD, които са избирателни, но и представителни, за това, с което се занимава организацията

 

Мисия

 GLAAD се посвещава на спомагането и съдействието, и осигуряването на честно, акуратно и включващо репрезентиране на хората и събитията в медията като средства за борба с хомофобията и дискриминацията, базирани на идентичността на пола и сексуалната ориентация.

 

 Думите и образите имат значение

 

Спомняте ли си първия път, когато сте забелязали гей-образ по ТВ? Или първия път, когато сте чели биография и характеристика на аут-нат гей, лесбийка или трансджендър лидер във вашия вестник?

 

Ние в GLAAD се занимаваме с това да променяме в положителна насока как хората мислят и възприемат, спрямо това, което виждат в медията. Ние знаем, че хората гледат тлевизия и четат вестници, и там са онези послания, които ще оформят гледните точки и третирането на гей, лесбийките, бисексуалните и трансджендър хора и всичко около тях. И ние имаме отговорността да осигурим, че техните образи предизвикват съзнание, разбиране и уважение.

 

Когато образите в медията за нашия живот са честни, акуратни и включващи, ние намираме себе си като по-добре приветствани в общество, което приема различията. Когато тези образи са инфилтрирани със стереотипи, митове и дезинформация за нашия живот, ние ставаме уязвими на анти-хомосексуалните сили, работещи с цел създаването на свят, в който ние не съществуваме.

 

Всеки ден нашите истории – вашите, моите, тези на нашите семейства и приятели – отварят истината за нашия живот към хората, с които го споделяме. По същия начин, когато медията разказва история добре, хората в малките градове, големите градове и навсякъде между двете откриват прозорци към нас, които разширяват и задълбочават разбирането за това какви сме ние, в една принципно много по-обширна степен.

 

Честно, акуратно и инклузивно включване на медийни образи премахва стереотипите. Това осигурява, че ние сме свързани чрез една общочовешка опитност и изживявания. И тези истории са това, което ние и медиите имаме отговорността да споделяме.

 

История

 

Организацията е създадена в Ню Йорк през 1985 в протест на силно клеветническа и сензационна статия в Ню Йорк Поуст.

 

Дейности

 

Наръчник за медии за отразяване на ЛГБТ общността, в който има и речник на термини, които са приемливи и онези, които не са.

 Месечно отразяване на най-добрите и най-лошите статии и репортажи с предоставяне на имейл за реакция на всеки желаещ.

 GLAAD тв-програма: програма на телевизията, където се посочва кое, къде и как включва ЛГБТ тематиката през седмицата.

Актуални новини: видео-записи и линкове към новини във вестници и други медии на ЛГБТ тематика.

 Наградии GLAAD. 

Други събития и прочее.

GLAAD също така се ангажира и с правилното медийно отразяване на ЛГБТ хората от малцинства, като азиатски, латино, африкано-американски ЛГБТ, също и правилно отразяване въпроси като ЛГБТ и религията.

 

 

Вашият коментар