linguistic inquiries

Изследвания върху езиковите употреби

Posted on: юни 23, 2009

По-долу има две статии, в които се говори за 2-та типа думи (хомосексуалност-хомосексуализъм, хомосексуален-хомосексуалист)

Първата, от 22 юни, съдържа патоса на едно общо за мен и моите приятелки раздразнение и обида от употребата на „-измите“, с опит за намиране на обяснение на тези -изми, както и най-вече на изразяване на това раздразнение. После ми дойде идеята, че най-удачно е да проверя дали моето собствено усещане съвпада с това на другите хомосексуални, както и да се допитам до повече хетеросексуални, за да видя тяхната реакция по въпроса.

Изледването :))))))), което може би някои от вас са видяли, естествено не е „представителна извадка“, но е някакъв вид насока и за мен беше много полезно.

Разбрах, че жените хомосексуални са по-склонни да изпитват раздразнение и обида от „измите“, докато мъжете са по-склонни да са „над думите“, и дори да се идентифицират положително с „измите“. Все пак като цяло както хомосексуалните жени, така и хомосексуалните мъже, смятат, че правилните употреби са хомосексуален и хомосексуалност, и дори смятат, че „измите“ са начин за омаловажаване, израз на пренебрежение от страна на хетеросексуалните.

В изледването, дори един хетеросексуален/а сподели, че негов/нейн приятел е изказвал многократно желание да не чува употреби на „изми“. А пък един хомосексуален сподели, че не разбира защо хетеросексуалните са толкова упорити в употребата на „изми“-те. Това потвърждава моето усещане за упоритостта на „измите“, за което си мислех, пишейки текст 1.

В изследването повечето хетеросексуални не пожелаха да дадат реален отговор (като действително възможости за отговор имаше много) и попълниха графа „все тая“, и почти по равен брой хетеросексуални заявиха, че са напълно толерантни и съответно напълно нетолерантни (в езика).  Това означава, че по-голямата част хетеросексуални стоят между двата полюса, като или не изпитват заинтересованост по темата или (както споделят) и използват „изъм“, точно както и във национализъм, фашизъм и т.н., тоест едва ли не с идеята да звучат научно. Това също потвърди някои от моите идеи в текст 1. Реално, обаче, както се оказа хетеросексуалните нямат отношение или дори не разбират от науките сексология, джендър теории, не се ползват от тях, нищо че сексологията обговаря хетеросексуалността, и за това не знаят разликата в употребите на „измите“ и джендър приемливата терминология, произтичащи от двата типа дискурси – това стана причина за текст 2.

 

Приятно четене.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: